CLUJ-NAPOCA (CLJ)

Cluj Airport werd opgericht op 1 april 1932. Het jaar daarop gaf de Roemeense regering de titel van internationale luchthaven aan Cluj Airport met de eerste internationale vlucht tussen Praag en Cluj. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het vliegveld een militaire roeping. Het was de belangrijkste in zijn soort in Transsylvanië. Met de oorlog wordt Transsylvanië afgestaan ​​aan Hongarije, dat de luchthaven zal gebruiken voor zijn militaire luchtvaart, evenals voor de Duitse Luftwaffe. Na de Roemeense herovering werd het vliegveld in 1944 volledig verwoest.

Luchthavenactiviteiten worden kort daarna hervat met vluchten tussen Cluj en andere Roemeense steden.

In 1970 werden moderniseringswerkzaamheden uitgevoerd voor de luchthaven. In 2001 zal het worden teruggebracht naar de nieuwe normen. In 2007, na de snelle groei van passagiers- en vrachtverkeer, werd een nieuwe terminal gebouwd. Het wordt het volgende jaar ingewijd.

Sindsdien verwelkomt het vliegveld steeds meer passagiers en wordt het een knooppunt voor Transsylvanië. Dit is de reden waarom Dacii Transilvaniei zijn tweede hub daar heeft gemaakt.

Klik hier om informatie over de luchthaven te bekijken.

Cluj, de stad

Geschiedenis

Kelten uit het westen, en Scordices Galaten vestigden zich in de derde eeuw voor Christus tot het midden van Dacia, Thrace mensen. De naam Napoca is Keltisch of Dacisch. De stad bloeide dankzij de handelsbetrekkingen met de Griekse kolonies van de Zwarte Zee. Later maakten de Romeinen er een kolonie van.

In 271 na Christus trokken de Romeinen zich terug en volgden andere koninkrijken elkaar. Lokale stammen vermengen zich met de Latijns-Thracische bevolking. De stad Napoca verdwijnt, en de cultuur van Dridu die hem opvolgt, getuigt van een bijzonder plattelandsleven. Na een periode van lidmaatschap in de Eerste Bulgaarse Rijk, is het de stammen van de Magyaren, die vanaf 895, vestigden zich in het land.

De eerste middeleeuwse vermelding van Cluj dateert uit 1167 onder de naam Castrum Clus, kleine versterkte plaats. De naam van de stad kan afkomstig zijn uit het Latijn Clausa - Clusa, ook achter de woorden "gesloten" en de "kloof" of de Slavische Kluc of de Germaanse Klause - Kluse de aanwijzing in de lokale geografische context, een "pas In de bergen. In 1241 werd de stad verwoest door de Mongolen en de meeste van de eerste bewoners werden gedood of tot slaaf gemaakt. Duitse kolonisten begon te vestigen rond 1270. In het begin van de veertiende eeuw werd de stad (waarvan de naam verandert Claudiopolis of Klausenburg Duits, Hongaars Kolozsvár, Roemeens Cluș of Cluj) de status van "koninklijke stad" verwierf. En ontving een aantal voorrechten, waaronder de macht om zijn parochiepriester te kiezen en het recht om een ​​kerk te stichten; dit is het moment waarop de bouw van de Sint-Michielskerk begon.

In 1405 Keizer Sigismund de stad de status van "vrije koninklijke stad", wat leidde tot een sterke stedelijke ontwikkeling toegekend, de stad het recht om muren op te richten had, de kooplieden waren vrijgesteld van bepaalde tarieven en zijn handwerkslieden konden hun producten vanuit Istanbul naar Praag en van Venetië naar Kiev sturen. De stad ontwikkelde zich ook dankzij de privileges van Matthias Corvin die daar werd geboren.

Na de verovering van Hongarije door het Ottomaanse Rijk in 1526, werd Transsylvanië een autonoom vorstendom onder Ottomaanse suzereiniteit. In het midden van de zestiende eeuw nam de Hongaarse bevolking van de stad het unitarisme aan, wat resulteerde in de vermenging en assimilatie van de Duitse bevolking. Kolozsvár (Cluj) was toen het belangrijkste culturele en economische centrum, evenals een van de drie belangrijkste religieuze centra van Transsylvanië.

In 1699 werd Transsylvanië onderdeel van het Oostenrijkse rijk. In 1704 begonnen de wallen te worden vernietigd. In 1715 startte het keizerlijke leger met de bouw van een fort in Vauban-stijl op Citadel Hill. Van 1790 tot 1848 en 1861-1867 Kolozsvár was de hoofdstad van Transsylvanië, wat leidde tot de modernisering van de stad en het vergroten van het aantal Roemeense inwoners.

In 1918, toen Transylvania zich aanmeldde om zich bij Roemenië aan te sluiten, opende de stad Cluj zich massaal voor de Roemeense bevolking van naburige dorpen.

Na de Tweede Weense Award, Cluj werd Hongarije tussen augustus 1940 en augustus 1944, terwijl het hervatten van de Hongaarse naam Kolozsvár. In nauwe samenwerking met de nazi's, de Hongaarse autoriteiten vervolgens onder leiding van Regent Miklós Horthy, omsluiten 18.000 Joden uit de stad en de omliggende gebieden in het getto van Kolozsvár. De leden van deze gemeenschap vertegenwoordigden 15% van de totale bevolking vóór de oorlog.

Genomen door Sovjet-Unie en Roemenië in september 1944 werd Cluj vervolgens bezet door de Sovjet-1945-1952, en officieel bezoek aan Roemenië werd communist in het Parijs Vredesverdrag van 1947. In 1974, de oude naam van Napoca is toegevoegd in de naam van Cluj. De meerderheid van de Roemenen blijft echter de stad bellen met de traditionele naam Cluj.

In 2007 werd Cluj verkozen tot Europese cultuurstad.

© 2018 Dacii România. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin